title

31 Aug 2004

Hari Kemerdekaan dan Integrasi Merdeka

Hari kemerdekaan pada tahun-tahun sebelum ni mmg tak da apa yang happening. Happenning utk aku la, maksudnya sebelom ni aku tak la merayakan sgt hari kemerdekaan ni. Bendera tak pasang, tak ucap selamat hari kemerdekaan kat sesapa atau pon sambut malam hari kemerdekaan kat mana-mana. Cuma g keje/ kls, balik keje/ kls dan dok kat umah je. Tgk sambutan mlm hari kemerdekaan sambil surf internet. Pagi hari kemerdekaan tido sampai tghari. Nampak tak patriotik sbb lepas hair tu pon semua org kembali ke asal. Aku melihat merdeka ni tak lebih dari sekadar cuti umum je. Sebab negara lain buat, maka kita pon buat.
Tapi merdeka tahun ni rasa cam lain sket. Selain ada aktiviti yang dianjurkan oleh kolej, universiti pon ada wat gak aktiviti. Kalo tak secara suka nak terlibat diaorg paksa. Itulah yg terjadi kat aku. Aku tahun ni secara patriotiknya memasang bendera kat pintu bilik aku. Tadak sapa suruh pon. Bendera pon beli sendiri. RM 5.00 tuuu. Kolej Pernas seperti tahun2 sebelomnya menganjurkan Minggu Gema Merdeka. Ada la aktiviti2 yg dibuat tu. Aku tak terlibat sgt memandangkan kerja2 tugasan melambak nak disiapkan minngu merdeka ni. Universiti plak buat Malam Ambang Merdeka. Kat sini hampir 90 peratus pelajar yang terlibat adalah di"paksa" terlibat. Maksudnya mereka hadir atas nama aktiviti ko k yg dipanggil Integrasi Ko K. Wajib datang aktiviti ni untuk dapatkan markah. Kalo tak jgn harapla nak dpt A. jadi tak heranla depa (UUM) blh target hampir 18,000 warga uum akan hadir program ni

3 Aug 2004

Kejadian di librari

yeaaa... hari ni aku rasa rajin n bersemangat nak g library utk pertama kalinya dalam semester ni. walaupon kau tak mimpi apa2 n cuaca pon ok (maknanya tadak ribot topan dsb.. dsb.). bukan saje je nak g librari ni, sebenarnya nak kene cari jurnal utk assignment individu titas. lepas lunch kol 12 lepas kls OSK, terus lah aku n syahril ke bahagian siri kat tingkat 4, tmpt simpan jurnal n majalah yg tlh dijilidkan. memandangkan bahan-bahan kat bahagian siri ni x leh d pinjam, maka kene le potostet. nak potostet tu dah le kene byr, pastu kene queue plak. maklomlah byk lect bg byk assignment kpd byk student maka panjang gak la nak kene inline. boring tol tp nak wat camana kan. sampai je time aku nak potostet, tup..BLACKOUT..aduuuh..sampai turn ako plak tu. So tpaksa la aku duduk kat lib tu sampai power pulih blk. Tp aku tetap berkeyakinan ini bukan sebab kali pertama aku masuk libarary.