title

19 Mar 2007

Amik la tahu (6)

Kes ISA 7: Pemuda PAS desak kerajaan pinda Auku yang zalim

"Ini secara tidak langsung telah menyebabkan mereka terhukum sedangkan mereka tidak pernah dibuktikan bersalah, namun begitu mereka terpaksa menanggung kerugian dan akibatnya, ini adalah tindakan yang zalim ke atas mereka,"tambah beliau dengan panjang lebar yang merujuk kepada kes yang sedang dibicarakan iaitu bekas pelajar universiti yang dikenali sebagai ISA 7.

14 Mar 2007

Fw: [sas9397] update 140307

From: Amin Hassan <amonq@yahoo.com>
To: sas9397@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, 14 March, 2007 10:37:57 AM
Subject: [sas9397] update 140307

Salamsss...

Members Update
PILOK in the house! ...pilokthegetupkids
sedara Zaihas Amri Fahdzan, buat cam rumah sendiri... banyak citer missed nih!

New Princess
Puteri kepada Ardi Safwan selamat dilahirkan di Ampang Puteri pada jam 0730 13 Mac 2007... Alhamdulillah both baby & mummy sehat seadanya.
Congrats bro... moga terus dilimpahi rahmat & berkat dan lebih happening bersama penyeri baru dalam hidup yang lebih bermakna.

Wedding Plan
Guys, Sabtu ni 17 Mac 2007 ada 2 wedding receptions kat Perak. Sahabat kita Apoi akan melangsungkan majlis kat Ayer Tawar & Shahrulnizam Said @ Botol yang dah lama tak jumpa kat area Tg Rambutan...

Date : 17 Mac 2007 bersamaan 27 Safar 1428H
Apoi : Lorong Masjid, Kg Changkat Cermin, Ayer Tawar, Perak (11.30 - 3 ptg)
Botol: Lot 11614 Kg Lim Tan, 31250 Tanjong Rambutan, Ipoh, Perak

...memang sangat teruja nak attend & hopefully bleh carpool reramai cam besa.
(birthday boys, what say you?)

and to the plate holder, amacam engraving?


p/s: malam ni Malaysia - Nippon kat Stadium MPPJ.. ada bran?

12 Mar 2007

tunggu penyelia

dah 4:45 ni. Encik azizi belum datang lagi. Aiyooo, tak senang duduk aku.

ym ngan meteora2 aka rozie on praktikum n linux

kuncisudu: howdy
meteora2: eloo
kuncisudu: how r u?
meteora2: fine tq, u?
kuncisudu: ok
kuncisudu: repot macamana???
meteora2: muahahahha, tidak bejalan lancar
kuncisudu: aku present hari ni,debar2
kuncisudu: ko kat opis ke ni???
meteora2: yup
meteora2: weh good luck!!

kuncisudu: yg lain macamana???
kuncisudu: projek ko siap???
meteora2: tak siap lagi, aku byk keje kat sini
meteora2: diorang sume bejalan lancar, aku je tak
meteora2: sbb aku pemalas, huhu

kuncisudu: yo la tu, ko kan dok ngan diaorg
kuncisudu: mesti depa paksa ko wat kj
meteora2: takde sape leh pakse rozie wat keje beb
kuncisudu: ko nampak cam tensen je???
meteora2: takde lah
meteora2: idop aku mmg sentiase huru hare la
meteora2: tu perkare biase untk rozie
meteora2: muahahha
kuncisudu: aku cam blh agak dr ym msg ko
kuncisudu: lek ar
meteora2: lek la ni bro
meteora2: aku ok je
meteora2: takde hal nye
meteora2: ~x
kuncisudu: bgs la
meteora2: :-P
kuncisudu: aku tau ko yg ganas ni blh handle pkr2 kehidupan mcm ni
kuncisudu: life is great, live it
meteora2: muahahahahah,btol 2!!!
meteora2: ko bile nak kawin?
kuncisudu: aku tgg ko kawin dulu
kuncisudu: \:D/
meteora2: muahahah
meteora2: bejanggot la ko tgu aku kawin
meteora2: weh tgk repot ko leh?
Buzz!!
kuncisudu: boleh.pas aku present la ptg ni
kuncisudu: nanti aku attach kat email ko
meteora2: orait, aku nak tgk je
meteora2: jgn risau ek, tak tiru nye
meteora2: nak wat reference je
kuncisudu: tiru pon blh, tak kesah
kuncisudu: nanti ko bg kat dyh gak eh
kuncisudu: aku nak bg kat dia
kuncisudu: tapi bz.tak sempat
meteora2: ye lah
kuncisudu: apa kj ko kene wat hari ni?
meteora2: arini tak de pape lagi
meteora2: aku nak wat projek aku
meteora2: penah gune webmin tak?
kuncisudu: macam proxy kalo tak silap aku
kuncisudu: tak sure
kuncisudu: tak penah gune
meteora2: hmmm, takpe
meteora2: ingat ko penah gune
meteora2: shorewall?
kuncisudu: shorewall tu firewall utk linux
kuncisudu: penah guna
meteora2: haaaa, bagosss
meteora2: aku nak tanye ko lah leh?
meteora2: die web filter kan? leh block ip kan?
kuncisudu: yap, boleh
meteora2: ape function die selain filter ip?
kuncisudu: hmm, jap
kuncisudu: kalo kes blok ip, dia boleh blok ip dari luar ke dalam. dan vice versa.
kuncisudu: selain dari tu dia jgk blh jadi dhcp server.kot
meteora2: makdsud dhcp server?
kuncisudu: setiap pc kene ada ip utk connect ke network, ip blh diberi secara statik=kita masukkan sendiri. ataupun DHCP=server yg bg apabila komputer di switch on. DHCp=dynamic host control protocol.
kuncisudu: sebenarnya aku penah install shorewall, tapi tak lepas nak konfigure dia.
kuncisudu: penin,aku abaikan je dia
meteora2: aku pun tak lepas install shorewall dalam webmin ni
meteora2: aduhai, tensen la plak
meteora2: nak try lagi ni
kuncisudu: install shorewall dlm webmin???
kuncisudu: ko guna linux apa?
meteora2: redhat
meteora2: webmin tu kan network mgt nye program
meteora2: nak control sume dalam tu je
meteora2: tu yg huru hare aku skrg ni
meteora2: baru nak dapat wat tau
kuncisudu: aku dah ingat
kuncisudu: baru tgk web dia ni
kuncisudu: dulu supervsr aku penah guna
kuncisudu: tp dia dah blah
meteora2: alaaaaaaa
meteora2: ko penah explore tak benda tu?
kuncisudu: bila penyelia ko dtg?
meteora2: 28/ 3
kuncisudu: kalo sempat aku pun nak wat la
kuncisudu: menarik ni
meteora2: mmg menarik gile
meteora2: heheheh
kuncisudu: aku install ubuntu kat pc ni
kuncisudu: and slackware kat laptop
meteora2: apo tu? cam penah dgr la
kuncisudu: distro linux.sama mcm redhat
meteora2: ooo. ko wat projek pe?
kuncisudu: sistem inventory pc
kuncisudu: takde kene mengene ngan linux
meteora2: hmmm. ok
meteora2: aku baru nak explore
meteora2: uwaaaaaaaaa
kuncisudu: dah boleh wat make install,./configure la ni?
meteora2: not really. so far aku tau instal n uninstall
meteora2: gune command pe benda tu ntah
meteora2: aku blom faham btol llagi la. jgn la tnye aku
meteora2: uwaaa. aku blom pandai lagik linux niiii
kuncisudu: huhu. cuba la
kuncisudu: aku kat sini pun guna gui
kuncisudu: command line tak reti sgt
meteora2: same la
meteora2: aku blaja ngan abg kat opis ni. dia terer, cuma bz.
meteora2: dapat blaja sikit je
meteora2: die yg kasik command line kat aku, then aku practice
meteora2: muahahhaah
kuncisudu: bgs la ada guru. aku blaja sendirik j
kuncisudu: tu yg lambat
meteora2: same la ngan aku
meteora2: ade sifu pn still lambat lagik
meteora2: sini byk keje
meteora2: ade je tender document kene wat
kuncisudu: aku mgg ni bz ngan audit n LAN check
kuncisudu: and aku ada kelas esok
meteora2: eh? class pe?
meteora2: bagos la ko ni

kuncisudu: aku mengajar kelas pc mentenen
meteora2: ooo
meteora2: ape ko ajo psl pc mentenen?
meteora2: ajo sikit
kuncisudu: baiki pc la
kuncisudu: sblm ni ajar ms office
meteora2: ooo
meteora2: baiki pc?
meteora2: bkn network?
kuncisudu: dok
kuncisudu: kelas membaiki pc
meteora2: i c
kuncisudu: bukak,pasang,install window, wat dual boot
meteora2: ooo
meteora2: tak gune ghost?
kuncisudu: tak masuk silibus, tapi kalo masa belebih,ajar la
meteora2: heheheh
meteora2: aku baru kat sini tau benda2 tu sume
meteora2: gune jumper sume tu
meteora2: tekedek2 aku blajo siot
meteora2: ko da terer da kan
meteora2: huhuhu
kuncisudu: terer is not d right word
kuncisudu: tapi tau la
kuncisudu: kdg2 kantoi gak ngan student
meteora2: huhu biase la tu
meteora2: tapi tau byk la gak kan
meteora2: bagos2
kuncisudu: ko wat projek kat opis n kat umah ke?
meteora2: kat umah aku takleh wat keje
meteora2: tak jadi nye
meteora2: aku wat kat opis je
meteora2: lagipun aku wat pasal network kat sini
kuncisudu: pasal network kat opis tu?
meteora2: yup. aku wat
meteora2: aku wat network monitoring gune wahtsup gold n shorewall tu la
meteora2: so kene monitor network sini la konon nye
kuncisudu: best tu
kuncisudu: wahtsuo gold?
meteora2: whatsUp gold
meteora2: monitor network nye software
kuncisudu: free?
meteora2: trial version jek
meteora2: 30 days
kuncisudu: windows?
meteora2: yup
kuncisudu: oh
meteora2: aku bz kat sini
meteora2: sempat bace email je
meteora2: tu pun kelam kabot
kuncisudu: cian ko
meteora2: tu la
meteora2: aku jadik kuli gile
meteora2: muahahah
meteora2: tapi aku cherish experience ni
meteora2: huhuhu
kuncisudu: opis ko dkt x ngan yg lain?
meteora2: tak la dekat
meteora2: dayah nye opis selang 2 lrt station ngan aku
meteora2: aku kat setiawangsa
meteora2: diorang kat wangsa maju
meteora2: aku nak tanye ni
meteora2: shorewall tu interact ngan server mane sebenarnye?
Buzz!!
kuncisudu: shorewall tu firewall
kuncisudu: dia patutnya dok dalam proxy server
kuncisudu: semua pc yg nak akses internet perlu lalu kat proxy server tu
kuncisudu: so masa paket lalu kat proxy, shorewall akan tapis
meteora2: hmm. k
meteora2: actually aku nak sangat blaja cane nak connect sume device dlm network ni
meteora2: contoh la kan
meteora2: pc2 dlm department aku ni st kene connect kat switch eh?
kuncisudu: ok.ya
meteora2: then kat server kn?
meteora2: ke aku salah?
meteora2: which server? or proxy?
kuncisudu: pc ke switch.switch ke proxy server. proxy server ke router. router sambung ngan modem adsl
kuncisudu: masa konfigure network pc client, set kan gateway ke ip proxy server
meteora2: nak set gateway katne?
meteora2: aku tau set ip je
kuncisudu: kalo kat windows. tempat ko set ip tu. ada di tulis gateway. cuba ko tgk.
meteora2: jap
meteora2: kat properties n tcpip tu ke?
meteora2: takde pn
meteora2: ke tempat lain
meteora2: jap
kuncisudu: double clik tcp ip
kuncisudu: pastu use following ip address
meteora2: haa. kene masuk ip gateway mane yg kite nak gune la eh?
kuncisudu: yap
meteora2: oooooo.ok
kuncisudu: biasanya ip gateway tu proxy server la
rozie: oo.ic. TQ!
kuncisudu: aku kene prepare ni.jumpa lagi
kuncisudu: kalo ptg ni ko online. aku citer ar
rozie: all the best beb! n good luck
rozie: aku sentiase on ym ni
rozie: aku doa ko bejaye ye
kuncisudu: tq
rozie: welcome. bye

6 Mar 2007

masih di opis

Sedang berusaha menyiapkan repot praktikum. Penyelia akan datang 12hb ni. Kene perfectkan projek, wat laporan, print borang laporan sulit, isi buku log praktikum, wat presentation. Banyak keje ni . Sibuk nya aku, sibuk nya aku.