title

12 Mar 2007

ym ngan meteora2 aka rozie on praktikum n linux

kuncisudu: howdy
meteora2: eloo
kuncisudu: how r u?
meteora2: fine tq, u?
kuncisudu: ok
kuncisudu: repot macamana???
meteora2: muahahahha, tidak bejalan lancar
kuncisudu: aku present hari ni,debar2
kuncisudu: ko kat opis ke ni???
meteora2: yup
meteora2: weh good luck!!

kuncisudu: yg lain macamana???
kuncisudu: projek ko siap???
meteora2: tak siap lagi, aku byk keje kat sini
meteora2: diorang sume bejalan lancar, aku je tak
meteora2: sbb aku pemalas, huhu

kuncisudu: yo la tu, ko kan dok ngan diaorg
kuncisudu: mesti depa paksa ko wat kj
meteora2: takde sape leh pakse rozie wat keje beb
kuncisudu: ko nampak cam tensen je???
meteora2: takde lah
meteora2: idop aku mmg sentiase huru hare la
meteora2: tu perkare biase untk rozie
meteora2: muahahha
kuncisudu: aku cam blh agak dr ym msg ko
kuncisudu: lek ar
meteora2: lek la ni bro
meteora2: aku ok je
meteora2: takde hal nye
meteora2: ~x
kuncisudu: bgs la
meteora2: :-P
kuncisudu: aku tau ko yg ganas ni blh handle pkr2 kehidupan mcm ni
kuncisudu: life is great, live it
meteora2: muahahahahah,btol 2!!!
meteora2: ko bile nak kawin?
kuncisudu: aku tgg ko kawin dulu
kuncisudu: \:D/
meteora2: muahahah
meteora2: bejanggot la ko tgu aku kawin
meteora2: weh tgk repot ko leh?
Buzz!!
kuncisudu: boleh.pas aku present la ptg ni
kuncisudu: nanti aku attach kat email ko
meteora2: orait, aku nak tgk je
meteora2: jgn risau ek, tak tiru nye
meteora2: nak wat reference je
kuncisudu: tiru pon blh, tak kesah
kuncisudu: nanti ko bg kat dyh gak eh
kuncisudu: aku nak bg kat dia
kuncisudu: tapi bz.tak sempat
meteora2: ye lah
kuncisudu: apa kj ko kene wat hari ni?
meteora2: arini tak de pape lagi
meteora2: aku nak wat projek aku
meteora2: penah gune webmin tak?
kuncisudu: macam proxy kalo tak silap aku
kuncisudu: tak sure
kuncisudu: tak penah gune
meteora2: hmmm, takpe
meteora2: ingat ko penah gune
meteora2: shorewall?
kuncisudu: shorewall tu firewall utk linux
kuncisudu: penah guna
meteora2: haaaa, bagosss
meteora2: aku nak tanye ko lah leh?
meteora2: die web filter kan? leh block ip kan?
kuncisudu: yap, boleh
meteora2: ape function die selain filter ip?
kuncisudu: hmm, jap
kuncisudu: kalo kes blok ip, dia boleh blok ip dari luar ke dalam. dan vice versa.
kuncisudu: selain dari tu dia jgk blh jadi dhcp server.kot
meteora2: makdsud dhcp server?
kuncisudu: setiap pc kene ada ip utk connect ke network, ip blh diberi secara statik=kita masukkan sendiri. ataupun DHCP=server yg bg apabila komputer di switch on. DHCp=dynamic host control protocol.
kuncisudu: sebenarnya aku penah install shorewall, tapi tak lepas nak konfigure dia.
kuncisudu: penin,aku abaikan je dia
meteora2: aku pun tak lepas install shorewall dalam webmin ni
meteora2: aduhai, tensen la plak
meteora2: nak try lagi ni
kuncisudu: install shorewall dlm webmin???
kuncisudu: ko guna linux apa?
meteora2: redhat
meteora2: webmin tu kan network mgt nye program
meteora2: nak control sume dalam tu je
meteora2: tu yg huru hare aku skrg ni
meteora2: baru nak dapat wat tau
kuncisudu: aku dah ingat
kuncisudu: baru tgk web dia ni
kuncisudu: dulu supervsr aku penah guna
kuncisudu: tp dia dah blah
meteora2: alaaaaaaa
meteora2: ko penah explore tak benda tu?
kuncisudu: bila penyelia ko dtg?
meteora2: 28/ 3
kuncisudu: kalo sempat aku pun nak wat la
kuncisudu: menarik ni
meteora2: mmg menarik gile
meteora2: heheheh
kuncisudu: aku install ubuntu kat pc ni
kuncisudu: and slackware kat laptop
meteora2: apo tu? cam penah dgr la
kuncisudu: distro linux.sama mcm redhat
meteora2: ooo. ko wat projek pe?
kuncisudu: sistem inventory pc
kuncisudu: takde kene mengene ngan linux
meteora2: hmmm. ok
meteora2: aku baru nak explore
meteora2: uwaaaaaaaaa
kuncisudu: dah boleh wat make install,./configure la ni?
meteora2: not really. so far aku tau instal n uninstall
meteora2: gune command pe benda tu ntah
meteora2: aku blom faham btol llagi la. jgn la tnye aku
meteora2: uwaaa. aku blom pandai lagik linux niiii
kuncisudu: huhu. cuba la
kuncisudu: aku kat sini pun guna gui
kuncisudu: command line tak reti sgt
meteora2: same la
meteora2: aku blaja ngan abg kat opis ni. dia terer, cuma bz.
meteora2: dapat blaja sikit je
meteora2: die yg kasik command line kat aku, then aku practice
meteora2: muahahhaah
kuncisudu: bgs la ada guru. aku blaja sendirik j
kuncisudu: tu yg lambat
meteora2: same la ngan aku
meteora2: ade sifu pn still lambat lagik
meteora2: sini byk keje
meteora2: ade je tender document kene wat
kuncisudu: aku mgg ni bz ngan audit n LAN check
kuncisudu: and aku ada kelas esok
meteora2: eh? class pe?
meteora2: bagos la ko ni

kuncisudu: aku mengajar kelas pc mentenen
meteora2: ooo
meteora2: ape ko ajo psl pc mentenen?
meteora2: ajo sikit
kuncisudu: baiki pc la
kuncisudu: sblm ni ajar ms office
meteora2: ooo
meteora2: baiki pc?
meteora2: bkn network?
kuncisudu: dok
kuncisudu: kelas membaiki pc
meteora2: i c
kuncisudu: bukak,pasang,install window, wat dual boot
meteora2: ooo
meteora2: tak gune ghost?
kuncisudu: tak masuk silibus, tapi kalo masa belebih,ajar la
meteora2: heheheh
meteora2: aku baru kat sini tau benda2 tu sume
meteora2: gune jumper sume tu
meteora2: tekedek2 aku blajo siot
meteora2: ko da terer da kan
meteora2: huhuhu
kuncisudu: terer is not d right word
kuncisudu: tapi tau la
kuncisudu: kdg2 kantoi gak ngan student
meteora2: huhu biase la tu
meteora2: tapi tau byk la gak kan
meteora2: bagos2
kuncisudu: ko wat projek kat opis n kat umah ke?
meteora2: kat umah aku takleh wat keje
meteora2: tak jadi nye
meteora2: aku wat kat opis je
meteora2: lagipun aku wat pasal network kat sini
kuncisudu: pasal network kat opis tu?
meteora2: yup. aku wat
meteora2: aku wat network monitoring gune wahtsup gold n shorewall tu la
meteora2: so kene monitor network sini la konon nye
kuncisudu: best tu
kuncisudu: wahtsuo gold?
meteora2: whatsUp gold
meteora2: monitor network nye software
kuncisudu: free?
meteora2: trial version jek
meteora2: 30 days
kuncisudu: windows?
meteora2: yup
kuncisudu: oh
meteora2: aku bz kat sini
meteora2: sempat bace email je
meteora2: tu pun kelam kabot
kuncisudu: cian ko
meteora2: tu la
meteora2: aku jadik kuli gile
meteora2: muahahah
meteora2: tapi aku cherish experience ni
meteora2: huhuhu
kuncisudu: opis ko dkt x ngan yg lain?
meteora2: tak la dekat
meteora2: dayah nye opis selang 2 lrt station ngan aku
meteora2: aku kat setiawangsa
meteora2: diorang kat wangsa maju
meteora2: aku nak tanye ni
meteora2: shorewall tu interact ngan server mane sebenarnye?
Buzz!!
kuncisudu: shorewall tu firewall
kuncisudu: dia patutnya dok dalam proxy server
kuncisudu: semua pc yg nak akses internet perlu lalu kat proxy server tu
kuncisudu: so masa paket lalu kat proxy, shorewall akan tapis
meteora2: hmm. k
meteora2: actually aku nak sangat blaja cane nak connect sume device dlm network ni
meteora2: contoh la kan
meteora2: pc2 dlm department aku ni st kene connect kat switch eh?
kuncisudu: ok.ya
meteora2: then kat server kn?
meteora2: ke aku salah?
meteora2: which server? or proxy?
kuncisudu: pc ke switch.switch ke proxy server. proxy server ke router. router sambung ngan modem adsl
kuncisudu: masa konfigure network pc client, set kan gateway ke ip proxy server
meteora2: nak set gateway katne?
meteora2: aku tau set ip je
kuncisudu: kalo kat windows. tempat ko set ip tu. ada di tulis gateway. cuba ko tgk.
meteora2: jap
meteora2: kat properties n tcpip tu ke?
meteora2: takde pn
meteora2: ke tempat lain
meteora2: jap
kuncisudu: double clik tcp ip
kuncisudu: pastu use following ip address
meteora2: haa. kene masuk ip gateway mane yg kite nak gune la eh?
kuncisudu: yap
meteora2: oooooo.ok
kuncisudu: biasanya ip gateway tu proxy server la
rozie: oo.ic. TQ!
kuncisudu: aku kene prepare ni.jumpa lagi
kuncisudu: kalo ptg ni ko online. aku citer ar
rozie: all the best beb! n good luck
rozie: aku sentiase on ym ni
rozie: aku doa ko bejaye ye
kuncisudu: tq
rozie: welcome. bye

No comments: