title

27 Apr 2007

Kembali ke Kuantan

Malam ni aku balik ke kuantan semula. Pagi2 lagi aku dah naik bas ke as, aku ke umah paan dulu. Lepak jap kat umah dia, solat juamaat n pas makan dia bawak aku jalan2 le. Kami pegi ke Insaniah, kolej paan masa dia amik dip, masjid al-bukhkory (salah ejaannya ni), dan giant. Oh, pastu ke pasar malam kat umah dia. Kat depan umah dia pun sempat le bgambar sebelum balik. Tepat kol 8, aku dah ada dalam bas. Dalam kol 530 pagi esok, sampai la kuantan, sama macam tiga minggu lepas. InsyaAllah.

Paan di depan Insaniahnya

Lagi 15 minit nak naik bas.

24 Apr 2007

Ke Muzium Padi

Pagi-pagi masa aku bgn tido, rasa sunyi sangat. Panas pun ada. Tapi logik la kan, letrik tadak pagi tu. Patut la panas n sunyi je. Ceh. Jem betul pagi tu, mandi secepat mungkin. Pastu aku n paan jalan2 sekitar anak bukit (kawasan umah paan), airport AS yg baru, pastu ke muzium padi. Petang tu aku balik ke rumah makteh.

Terminal AS

Melihat Keluar

Apa yang aku lihat

Muzium Padi

Muzium padi jugak

22 Apr 2007

Ke Rumah Paan

Aku balik ke rumah paan hari ni. Lepak rumah dia sebelum ke rumah makteh. Kami bercadang nak ke muzium padi esoknya.

19 Apr 2007

Jalan2 ke AS cuti cuti M'sia

Pagi-pagi lagi dah siap nak ke as(Alor setar). Agenda utama nak ke Sentosa. Kirul nak cari kipas cpu. Arol nak cari dvd. Aku nak cari Top Gear. Cuaca amat la panas. Sempat bgambar kat Masjid zahir, seberang jalan depan masjid zahir (aku pun tak tau apa nama tempat tu). balai seni dan banggunan wan mohd saman. Pas makan, balik. Cuaca amat la panas.

Selamat datang ke Tradewinds

Masjid Zahir

Ntah. Tapi Depan masjid Zahir

Banggunan Wan Abdul Samad

Balai Seni

18 Apr 2007

Seminar Multimedia

Paan ada seminar multimedia hari ni. Aku ngan kirul datang tengok. Aku datang nak amik gambar paan present. Kirul ada agenda lain. Last2, kami bgambar bertiga.


Group Paan tgh present

Sesi kene fire

Paan, kirul and aku

17 Apr 2007

Abis Hantar Repot!!!

Setelah bertungkus lumus dari 9hb yang lalu selama 2 minggu, akhirnya hari ni aku hantar final repot yang telah lengkap ngan cd system. Lega sgt2 bila dah hantar repot ni. Maka secara tak rasmi dah abis la 3 tahun aku berjuang kat UUM ni. Rasmi bila aku dah konvo nanti. So aku nak kene stat cari keje la.

Pastu aku ke jptm.

16 Apr 2007

Blackout air

Aku sempat mandi sebelum air betul2 xda kat pernas. Masa tu pun air dah serupa mata air je lajunya. Kat kolej lain air dah lama xda sejak dari awal pagi lagi. Memandangkan cuaca kat sini tersangat lah panas, aku wat keputusan utk tidak banyak bergerak hari ni. Dok bilik je. Itu pun berkuap n berpeluh, menjadikan keadaan diriku amat tidak selesa. Budak2 mandi kat air telaga kat paking (satu lagi kelebihan kolej pernas, kat blok A) tapi aku tak minat la plak menunjukkan bentuk tubuhku di khalayak ramai. Penungguan ku berbaloi, sebab dalam kol satu pagi tu dah ada dah air.

13 Apr 2007

Ke Cmart

Petang aku n paan ke cmart. Jalan2 sementara tunggu makan malam. Teserempak ngan zira kat kedai dvd. Hampir tak kenal dia, makin kecik plak budak ni (ke aku yang makin besar???) Paan bawak aku makan kat kedai mana ntah. Jumpa daus kat situ jugak. Malam tu aku dapat mesej dari zira. Dia kata aku makin besar/gemuk.

Kami makan di sini.

12 Apr 2007

Dok bilik je

Dok bilik wat repot dari pagi sampai ptg. Pastu ke lab utk ftp get sistem aku. Malam, sambung wat repot.

11 Apr 2007

Shooting Getz

Ikut en sham shoot getz baru dia.



Sempat guna ibooth kat imac en. sham
normal

thermal

wobbly

Singgah kat lab pernas dulu.

paan and aku

John, yg amik gambar tadi (my name is earl)


Senja dari bilik paan

10 Apr 2007

Ke JPTM

En sham ajak ke jptm. Sembang2. Aku on je. Selain dari test nikon d200, aku gak sembang2 pasal getz baru en sham pas dia trade in wira dia. Ajar dia upload gmbr ke forum guna flickr. Esok dia nak p shoot getz dia utk di upload k forum.



Lebih banayak Foto di FLICKR

9 Apr 2007

Amik draf laporan

Pas amik draf laporan akhir kat en azizi, aku ke JPTM. Banyak jugak kj nak wat ni. Aku kene tambah lagi satu bab. Use case and draf interface, sakit ar, bab paling aku tak minat. dan yang paling tak best, pendrive aku rosak. Mmg sakit. Semua kj aku ada dlm tu. Final projek, draf laporan, proposal, user manual, print screen.adoooiii.

Kat jptm aku jumpa en. sham, ex lect ko k aku. aku mmg biasa lepak ngan dia, sbb aku ada peluang try dslr kat situ, and try imac dia. Tapi kali ni takla, sebab aku datang time dia dah nak lunch. Aku kuar makan ngan fana and balack, jumpa depa kat konti. Fana wat master under intel kat uum. Sekali ngan anaz yg wat phd.

Petang tu g cmart beli barangan keperluan.

Awek Cmart yang paan amik gmbarnya



Malam aku ngan paan test tripod dgn canon a530.

Bilik paan

Aku???

Lebih banyak gambar di FLICKR

7 Apr 2007

Sampai UUM

Sampai kat shahab dalam kol 530 pagi. Kene tunggu bas paling awal ke uum 630 pg.Aku tak turun kat uum, sebab paan datang amik kat changlun. Memang sejuk pagi2 kat sintok ni, lagi sejuk dari ekon bas. Paan bwk aku makan kat subaidah.

Kat tepi subaidah sekarang dah ada lapangan kuda. (lapangan kuda je la baru, kuda takda lagi)

6 Apr 2007

Ke UUM

Malam ni aku bertolak ke UUM. Seronok jugak rasanya nak ke uum. Walopon ke sana bukan nak seronok2. Kene anta repot le. Ada kemungkinan aku tak dapat jumpa kawan2 majoring. Banyak masalah, ramai yg tak present lagi.Yang dah present plak, dah siap final repot plak, so depa tak payah datang dah. Mungkin dapat jumpa kirul and arol je.

4 Apr 2007

Akhirnya Hari Ini Tiba Jua

Hari ni genap 4 bulan aku praktikun kat Cosmopoint ni. Hari ni tak terasa sedeh sgt pun, mungkin semua orang tau yang aku akan kembali ke sini semula, yela, lepak-lepak. Esok pun aku datang, setelkan apa2 yang tak setel. Buku log, borang penilaian, borang kehadiran. Malas nak wat hari ni.

Aku ke UUM jumaat malam ni. Untuk hantar repot. At least sampai 12hb kat sana. Nak p UUM pun mcm tak sabar je. Dah lama tinggalkan UUM.

Apa yang aku dah capai sepanjang aku praktikum ni? Hmm....

1. Aku telah berjaya up kan server squid, webserver guna apache, Mysql database server. Tuah hari terakhir, aku berjaya up kan JOOMLA and forum board guna phpbb. Cuma pasni kene touch up lg. nak blaja BIND and cuba server ftp plak.

2. Semua sekali aku dah ajar 5 kelas, kelas pcmaster "en. joe", kelas pc maintenance "safar", kelas pcmaster "erin" (bukan nak berat sebelah tapi ni kelas yang paling aku fun ngajar), kelas pc maintenance "laili" (di sambung ajar oleh din) dan kelas pcmaster "donna" (di sambung oleh diana).

3. Also make some contacts and friends yang amat berguna utk masa depan.

4. "Addicted" to YM or pas Ubuntu Linux aku up, Gaim.



Pas selesai hantar repot, bermula lah next fasa dalam hidup ku. MARI MENCARI KERJA!!!! Kalo takde, kene le cipta satu utk diriku sendiri.


"Work"station Aku. Sebelah windows, sebelah Linux.

Kelas last pc maintenance



Empat bulan lalu

1 Apr 2007

Enggang turun cari pipit?




Tempat : Belakang Umah.
Masa : Lepas Lunch
Sempat amik 3 shot je sebelum enggang berlepas mencari pipit.