title

28 May 2007

Akur cakap mak

Akhirnya aku tak jadi pegi interview tu. Mak tak bagi p. Alasan dia, dia tak sedap hati. Aku tak boleh nak kata apa dah, dari hari aku bgtau dia mgg lepas dia tak bagi aku p. So burn je lah duit tiket tu. Berat nak ikut cakap dia, tapi tu la yang aku kene buat. Walopon aku tak boleh nak sembunyikan rasa marah aku kat dia, tapi aku tak keluar suara juga. Senyap saja. Macam tu la aku nak protes atau marah orang pon, dalam senyap je. Sama la jugak macam dapat tawaran master dulu, tak bagi p sebab takda duit. Tapi bila wati kata ok kat dia, baru la dia bagi p. Aku baru hantar borang master tu tadi. Aku dah tak berharap apa2 lagi dah, nak cari keje pon malas dah. Moral aku down hari ni.

26 May 2007

Copied From Solidmind

( ) I have gone out in public in my pajamas
( ) I can't control my emotions.
( ) I have a best friend
( x ) I have moved more than once.
( x ) I truly love my friends
( ) I have/had braces
( x ) I love to write.
( ) I have never broken a bone
( x ) I love my computer ( I miss my computer )
( ) I love playing the piano
( ) I love doing manicures and pedicures
( x ) I'm a happy person.
( ) I love to dance
( ) I love to sing
( x ) I love to act crazy and be funny
( x ) I love cleaning my room
( x ) I tend to get jealous very easily
( x ) I love cute things
( x ) I love night better than day.

Selamat Pengantin Baru

Kepada sahabatku Syed Zul, Al-Amin, Jirep, Sazaliza and Intan, Selamat pengantin baru, minta maaf kalo aku tak dapat datang.

24 May 2007

Tengah syok-syok wat keje

Aku dapat panggilan dari Transocean untuk interview senin ni. Adoi, senin ni. Tak sangka cepat mcm ni. Aku baru apply 2 3 hari lepas kat star jobs. Kene pegilah, kene la gamble nga nkeje yang ada sekarang ni. Harapnya ini keje yang boleh menjadi career. Walopon agak gerun sebab staff syarikat tu majority non malay, BOD pon sorang je melayu. Jenuh kene spiking la aku. Huhuhu.

22 May 2007

Anak Kucin Bawah Rak Kasut


Masa nak p keje pagi ni terdengar bayi menangis kat area rak kasut. Aku dah cuak dah, sapa la yg buang baby kat umah ni. Tak patut, tak patut. Lalu dengan penuh keberanian aku pi cek la. Mmg la ada anak, tapi anak kucin daa. Kene tinggal ibu depa kot. Tapi petang pas bali keje dah takda dah. Ibu depa insaf dan amik depa balik agaknya.

17 May 2007

Amik la tahu (8)

Mari belajar mengenali sunnatullah

Bila posmen singgah umah

Pagi-pagi sebelum aku pergi kerja, aku dapat surat dari uum. Sempat posmen tu hantar, biasanya pas kol sebelas baru dia lalu depan umah aku, walopon tak singgah. Aku dapat tawaran Master dari uum. Kurang periksa plak course apa, tapi pasal keusahawanan it la. Dibiayai MARA. Balik nanti nak baca lebih lanjut dan tanya pensyarah.

12 May 2007

Dapat dari email

it's true what??? can a family man with salary RM3k survive in Malaysia?

Let's do some simple calculations here.
In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).
I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300
(go to work, bring son to school, only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30
(enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...

Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit! RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi........oledi RM3,610 ...

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month!!!

What is this? Inilah Malaysia Boleh... Sorry... it should be Malaysians Boleh , because we're still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!

Please forward and comment boleh or tak boleh. No wonder so many Ah Loong around..

KUNCISUDU - TAK BOLEH

Hari senin stat kejer

Din ada bagitau aku pasal satu kedai komputer kat area stesen teksi depan kompleks teruntum nak pakai technician. So hari rabu lepas aku ke sana la, try mintak keje n on da way tu g amik gambar paspot sekali. Kedai komputer biasa je, so pas interview aku pon ke cosmo la, cari keje lagi. Sampai semalam manager kedai tu kol, katanya depa setuju nak amik aku jadi technician kat situ. Stat senin ni. Semalam aku p diskas pasal keje. Alhamdulillah, sementara nak dapat keje tetap, keje ni pon boleh, daripada tak wat apa2 langsung. Gaji pon sama macam dulu. Boleh la kumpul untuk konvo nanti. Tak payah la pakai duit parents. Tapi hari ni geng2 cosmo dah tuntut piza la plak.huhu. Tunggu bulan depan la kawan2.

4 May 2007

Late Entries

Hari senin lepas aku ke opis tmpt praktikum aku. Hajat nye nak tompang guna intenet untuk update blog ni la. So aku masukkan late entries pasal tiga minggu aku kat uum hantar repot. Entries ni banyak kat bulan april pas entri pasal enggang kat belakang umah aku tu sampai la sebelum entri hari ni. Aku kat kuantan ni masih mencari peluang kerjaya. Kene usaha kuat lo. YOSHH!!! fardy, GAMBATTE!!! CAYOK!!! CAYOK!!!