title

24 Apr 2008

Jang's My Journey And Family

Add link ke blog Jang.

23 Apr 2008

Welcome to Our Life

Add link ke blog Kak Zu. Banyak betol gambo dia letak.

21 Apr 2008

Kete sekong tak berkunci

Dua hari ni aku cuti, biasa la sabtu ahad. Tak p mana-mana pon. Dok umah je. Dan bila aku ak p mana-mana, kete pon tak bergerak la. Sekong je kat depan umah tu.  Tapi pagi ni dengan terkejutnya bila aku bukak pintu,....rupanya-rupanya kete aku tak berkunci. Lo. Aku periksa dalam kete, nasib baik takde yang hilang, nak-nak cicak fixi. Huhu..

18 Apr 2008

FreeBSD online tutorial with Jang

jang et yahoo: blog.eazam.mine.nu
kuncisudu: nk install apa kat freebsd?
jang et yahoo: partitioning ko dah ok ke blum
kuncisudu: aku dah wat
jang et yahoo: ko dah buat?
jang et yahoo: tp ok ke blum
jang et yahoo: cemana partition scheme ko
jang et yahoo: / bape besar
jang et yahoo: /usr bape besar
jang et yahoo: swap bape besar
jang et yahoo: /home bape besar
kuncisudu: swap aku bg 10gb
kuncisudu: lain suma auto
jang et yahoo: swap 10gb?
kuncisudu: eh dok
kuncisudu: se gig je
kuncisudu: dah aku tak tau nk bg brapa
jang et yahoo: swap maximum size = 2 x ram
kuncisudu: max ke min?
kuncisudu: sbb dlm manual dia kata at least 2x ram
kuncisudu: /home, /usr, dia bg auto
jang et yahoo: min = 0
jang et yahoo: swap takyah pun takper
jang et yahoo: depends pada apa fungsi dia
jang et yahoo: pastu cemana susunan partition
jang et yahoo: ko nye machine ni nak guna utk heavy load ke apa
jang et yahoo: kalau takde programming ke apa ke
jang et yahoo: ko letak swap last lagi bagus
jang et yahoo: sbb swap nih = fizikal mem. 
jang et yahoo: jd slow access
jang et yahoo: duk plak kat start hdd sector
jang et yahoo: jd slow la yg lain
kuncisudu: ok
kuncisudu: jap jap
kuncisudu: aku tgk menu dia dulu
jang et yahoo: nak buat file server ke
jang et yahoo: swap duk last
jang et yahoo: bukan 1st
kuncisudu: ko ni
kuncisudu: jap le
kuncisudu: aku bgtau dr awal
kuncisudu: laju benor ko taip
kuncisudu: hehehe
jang et yahoo: ha ha ha
kuncisudu: ok
kuncisudu: Selecting Usage from Sysinstall Main Menu
kuncisudu: aku amik....
jang et yahoo: try taip fdisk -l
jang et yahoo: ko paste fdisk -l
jang et yahoo: auto2 = suxx
jang et yahoo: org dah tak pakai auto
kuncisudu: jap le
kuncisudu: aku amik standard installation
kuncisudu: betol?
jang et yahoo: kalau aku amik yg expert nye
jang et yahoo: kalau ko amik la standard
kuncisudu: apa beza?
jang et yahoo: beza dia. expert tak ikut step by step
kuncisudu: oh
kuncisudu: kat sini plak
kuncisudu: Fdisk Partition Using Entire Disk
kuncisudu: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/install-steps.html
kuncisudu: aku create slice
kuncisudu: tak pki entire hdd
jang et yahoo: use entire disk
kuncisudu: oh
kuncisudu: tak perlu wat swap?
jang et yahoo: takyah lg
kuncisudu: tak yah lagi?
jang et yahoo: ko takyah buat apa2 slice lg
kuncisudu: ok
kuncisudu: nnt aku wat semula
kuncisudu: mcmana nak wat partition kalo tak pki auto?
jang et yahoo: boot manager amik standard
jang et yahoo: kat bawah tu ada tulis c 
jang et yahoo: s
jang et yahoo: ko tgk mende tu
kuncisudu: ok
kuncisudu: s= set bootable
kuncisudu: c=wat slice
kuncisudu: Creating Partitions UsingĂ‚ Disklabel ???
jang et yahoo: yaaaa betullll...
kuncisudu: ok
kuncisudu: nnt aku tgk tutorial dia
kuncisudu: td pki auto je
kuncisudu: hdd ni 40gb
kuncisudu: rekomendation ko pasal kuota dia?
jang et yahoo: aku sbb ram dah 1gb
jang et yahoo: aku tak buat swap
jang et yahoo: lgpun aku tak layan programming ke apa lancious
jang et yahoo: jd aku buat / 5gb
jang et yahoo: yg selebih /usr
jang et yahoo: pastu /usr = soft update
kuncisudu: soft update?
jang et yahoo: yaaaaa
kuncisudu: ok.
kuncisudu: kat sini plak
kuncisudu: Choose Distributions
kuncisudu: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/install-choosing.html
kuncisudu: kalo nak wat proxy yg mcm client nizam tu nak
kuncisudu: nak pilih apa?
jang et yahoo: minimal
kuncisudu: ok
kuncisudu: yoshhhhh
kuncisudu: aku try lagi pasni
kuncisudu: mgkn ssh sket sbb pki disk label
kuncisudu: hehehehe
jang et yahoo: cheh. senang gilo
jang et yahoo: yg partition memula tu utk ko buat dualboot ok la
jang et yahoo: sbb dia partition hdd
jang et yahoo: kalau ko nak install bsd atas 1 hdd tu
jang et yahoo: ko amik entire disk
jang et yahoo: pastu baru ko partition ikut scheme ko nak guna disklabel
kuncisudu: swap nak wat bila?
jang et yahoo: time disklabel
kuncisudu: ok