title

18 Apr 2008

FreeBSD online tutorial with Jang

jang et yahoo: blog.eazam.mine.nu
kuncisudu: nk install apa kat freebsd?
jang et yahoo: partitioning ko dah ok ke blum
kuncisudu: aku dah wat
jang et yahoo: ko dah buat?
jang et yahoo: tp ok ke blum
jang et yahoo: cemana partition scheme ko
jang et yahoo: / bape besar
jang et yahoo: /usr bape besar
jang et yahoo: swap bape besar
jang et yahoo: /home bape besar
kuncisudu: swap aku bg 10gb
kuncisudu: lain suma auto
jang et yahoo: swap 10gb?
kuncisudu: eh dok
kuncisudu: se gig je
kuncisudu: dah aku tak tau nk bg brapa
jang et yahoo: swap maximum size = 2 x ram
kuncisudu: max ke min?
kuncisudu: sbb dlm manual dia kata at least 2x ram
kuncisudu: /home, /usr, dia bg auto
jang et yahoo: min = 0
jang et yahoo: swap takyah pun takper
jang et yahoo: depends pada apa fungsi dia
jang et yahoo: pastu cemana susunan partition
jang et yahoo: ko nye machine ni nak guna utk heavy load ke apa
jang et yahoo: kalau takde programming ke apa ke
jang et yahoo: ko letak swap last lagi bagus
jang et yahoo: sbb swap nih = fizikal mem. 
jang et yahoo: jd slow access
jang et yahoo: duk plak kat start hdd sector
jang et yahoo: jd slow la yg lain
kuncisudu: ok
kuncisudu: jap jap
kuncisudu: aku tgk menu dia dulu
jang et yahoo: nak buat file server ke
jang et yahoo: swap duk last
jang et yahoo: bukan 1st
kuncisudu: ko ni
kuncisudu: jap le
kuncisudu: aku bgtau dr awal
kuncisudu: laju benor ko taip
kuncisudu: hehehe
jang et yahoo: ha ha ha
kuncisudu: ok
kuncisudu: Selecting Usage from Sysinstall Main Menu
kuncisudu: aku amik....
jang et yahoo: try taip fdisk -l
jang et yahoo: ko paste fdisk -l
jang et yahoo: auto2 = suxx
jang et yahoo: org dah tak pakai auto
kuncisudu: jap le
kuncisudu: aku amik standard installation
kuncisudu: betol?
jang et yahoo: kalau aku amik yg expert nye
jang et yahoo: kalau ko amik la standard
kuncisudu: apa beza?
jang et yahoo: beza dia. expert tak ikut step by step
kuncisudu: oh
kuncisudu: kat sini plak
kuncisudu: Fdisk Partition Using Entire Disk
kuncisudu: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/install-steps.html
kuncisudu: aku create slice
kuncisudu: tak pki entire hdd
jang et yahoo: use entire disk
kuncisudu: oh
kuncisudu: tak perlu wat swap?
jang et yahoo: takyah lg
kuncisudu: tak yah lagi?
jang et yahoo: ko takyah buat apa2 slice lg
kuncisudu: ok
kuncisudu: nnt aku wat semula
kuncisudu: mcmana nak wat partition kalo tak pki auto?
jang et yahoo: boot manager amik standard
jang et yahoo: kat bawah tu ada tulis c 
jang et yahoo: s
jang et yahoo: ko tgk mende tu
kuncisudu: ok
kuncisudu: s= set bootable
kuncisudu: c=wat slice
kuncisudu: Creating Partitions Using Disklabel ???
jang et yahoo: yaaaa betullll...
kuncisudu: ok
kuncisudu: nnt aku tgk tutorial dia
kuncisudu: td pki auto je
kuncisudu: hdd ni 40gb
kuncisudu: rekomendation ko pasal kuota dia?
jang et yahoo: aku sbb ram dah 1gb
jang et yahoo: aku tak buat swap
jang et yahoo: lgpun aku tak layan programming ke apa lancious
jang et yahoo: jd aku buat / 5gb
jang et yahoo: yg selebih /usr
jang et yahoo: pastu /usr = soft update
kuncisudu: soft update?
jang et yahoo: yaaaaa
kuncisudu: ok.
kuncisudu: kat sini plak
kuncisudu: Choose Distributions
kuncisudu: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/install-choosing.html
kuncisudu: kalo nak wat proxy yg mcm client nizam tu nak
kuncisudu: nak pilih apa?
jang et yahoo: minimal
kuncisudu: ok
kuncisudu: yoshhhhh
kuncisudu: aku try lagi pasni
kuncisudu: mgkn ssh sket sbb pki disk label
kuncisudu: hehehehe
jang et yahoo: cheh. senang gilo
jang et yahoo: yg partition memula tu utk ko buat dualboot ok la
jang et yahoo: sbb dia partition hdd
jang et yahoo: kalau ko nak install bsd atas 1 hdd tu
jang et yahoo: ko amik entire disk
jang et yahoo: pastu baru ko partition ikut scheme ko nak guna disklabel
kuncisudu: swap nak wat bila?
jang et yahoo: time disklabel
kuncisudu: ok

No comments: