title

21 Mar 2012

Jiwa kacau dengan crossover cable


Pagi ni bila sampai je kat office, tengok ada geng tengah sarapan, lalu membuat keputusan untuk singgah kentin dulu. Sama-sama masuk dengan bos, dan sebelum sempat aku meletakkan beg bos dah mintak aku buat crossover cable. Hmm, crossover cable ye? dah lama tak main crimp cable ni. Paling best bila memikirkan office kompeni IT ini tiada cable crossover. Fakta yang menarik. Lalu dengan tak berlengah selepas sarapan di kentin sambil mendengar kisah jiwa kacau, aku mengambil satu straight cable, potong satu bahagian hujung dan pintal cable itu mengikut gambarajah yang telah di bing (tipu, aku guna google sebenarnya dan ya, dah tentu aku google dulu, sapa la yang hapal susunan kabel tu). Aku tahu crimp cable ni payah dan aku rasa kali terakhir aku buat benda ni ada la dua tahun lepas. Sejam pastu siap la satu hujung tu (masa ni cerita jiwa kacau masih tak abis lagi). Aku test guna cable tester dan aku rasa jadi sebab susunan led tu tak selari (sebenarnya aku tak pasti pun). Lepas tu dop chare dah (dah tak amik port) sebab banyak lagi keje lain nak kene buat. Sakit hujung jari ni nak susun cable tu. Dan semuanya berbaloi bila bos cakap cable tu menjadi guna.

2 comments:

Prince of Noob said...

peehh cross cable... lama tak buat benda ni... sekarang ni beli je kat low yat cross cable satooooo

Paan Nasir said...

hehehe, crimping cable ker... biasa ja tu, cuma tu ar kena pastikan guna skim a atau b... tapi bukankah hg org network ?