title

6 Oct 2012

Kita adalah apa yang kita pilih


Semalam pergi dengar ceramah Zakir Naik. Masa lampu merah kat esplanade, pandang kanan, ternampak satu pasangan ni, yang perempuannya duduk cangkung kat celah paha boyfriend dia, bermesra-mesraan. Tak hirau pun orang lalu lalang. Aku rasa marah dan sedih, apalah yang boleh kita harapkan dari mereka berdua ni untuk bantu Islam. Semoga Allah S.W.T bagi hidayah pada mereka, sebelum yang perempuan itu terpaksa flush anak dia dalam tandas.
Sampai di Dewan Jubli Perak, terpaksa parking jauh dua kilometer. Alhamdulillah, cuaca baik. Sampai ke dewan, MasyaAllah, ramainya manusia. Dari sekeluarga membawa bayi, anak-anak muda lelaki dan perempuan kepada warga emas. Dewan penuh, luar dewan penuh, ajk terpaksa bawa keluar lebih banyak kerusi. Aku rasa gembira dan terharu, di saat kita rasakan segalanya sudah berakhir, Dia ciptakan harapan. Ceramah berlangsung baik, pihak urussetia tak henti-henti tawarkan tempat duduk kepada aku yang berdiri ni. Tapi aku menolak dengan baik kerana tidak bercadang lama di sini.
Ceramah mengenai Al-Quran dan sains. Banyak dikemukakan bukti yang menunjukkan Al-Quran itu seiring dengan sains. Banyak penemuan sains moden terbukti dalam Al-Quran yang berusia 1400 tahun lampau. Tetapi itu hanya menjadikan Al-Quran itu hanya setaraf dengan ensaiklopedia penemuan-penemuan sains sahaja. Yang menjadikan Al-Quran itu mukjizat pada sains ialah hakikat bahawa ayat-ayat Al-Quran itu keluar dari lidah seorang yang buta huruf, tidak tahu membaca dan menulis. Tidak pernah meneroka lautan dalam, hidup di tengah padang pasir berbukit-bukau. Jadi bagaimana dia tahu akan semua penemuan sains yang terkandung dalam Al-Quran? Tidak lain jika semua ayat-ayat itu datang dari kuasa yang lebih tinggi iaitu dari tuhan yang redha dengan Islam sebagai agamaNya.
Balik singgah pandu lalu McD TC. Ramai orang di TC. Penuh parking MPK sampai ke bahu jalan. Nampaknya masih banyak usaha yang orang dakwah perlu lakukan. Sebab aku tak yakin mereka yang datang ke TC ni duduk berwirid mengingati Allah S.W.T di pantai ciptaanNya ini. Kita adalah apa yang kita pilih. Semoga apa yang kita pilih selari dengan tujuan diciptakan kita ke muka bumi ini, kerana jika tidak, kita dengan sengaja memilih untuk ke nerakaNya, selama-lamanya.

No comments: