title

24 Nov 2012

Lalu ikatan itu dimetrai


Hubungan saudara kandung adalah satu hubungan yang istimewa. Kita mula belajar berkawan dengan saudara kandung. Dengan mereka jugalah kita belajar berkongsi dan bertanggungjawab.
Aku tidak tahu jika ada keluarga lain yang mempunyai hubungan seperti kami adik beradik. Kami tidak rapat walaupun kami tidaklah bergaduh juga, hanya perasaan hormat yang amat formal di kalangan kami. Sekurang-kurangnya itulah yang aku rasakan. Mungkin akibat sudah berjauhan dari keluarga dari waktu usia muda. 
Perkahwinan membuka ruang untuk aku melihat akan hubungan saudara kandung dari sudut pandang yang berbeza. Hubungan yang lebih rapat dan ceria. Itulah keluarga isteriku. Hubungan yang lebih santai. Apa yang paling tidak ku sangka ialah bagaimana aku boleh menyesuaikan diri dengan keluarga ini dengan mudah. Mungkin itulah yang dikata orang, apabila kita bukan sekadar berkahwin dengan isteri kita tetapi juga kepada keluarganya.
Sebenarnya aku masih tidak dapat menerima hakikat yang adik bongsuku telah mengikat tali pertunangan. Dia semakin hampir kepada alam rumah tangga namun kami masih tidak dapat melepaskan imej adik bongsu darinya. Dia membawa keceriaan setiap kali kami berkumpul semua. Sesuatu yang tidak dapat diharapkan dariku. Aku dan dia berbeza dalam cara yang baik. 
Tahniah Luqman Maat atas ikatan pertunangan yang telah dimetrai. Langkah sudah semakin dekat, namun perjalanan masih jauh. Mohonlah pada Allah S.W.T semoga dipermudahkan.


No comments: